Hund

Chinese Crested

2014-05-26 06:29 #0 av: Cahira

Funderar på att skaffa nakenhund? Här kan du lära dig lite mer om livet med Chinese Crested.

Liten hund med tuff attityd, en chinese crested är en riktig blickmagnet med sitt ponnyliknande utseende. 

Rasen användes från början som råttjägare på skepp bland annat då hundar med naken hud samlade mindre ohyra än väldigt pälsade hundar. Med detta i bakgrunden så får man ha i åtanke att en chinese crested kan vara ganska så kvick och självständig. Men samtidigt som rasen kan vara väldigt självständig så är det en riktig knähund. Det är långt ifrån ovanligt att se en "kines" hoppa upp i knät för kel och uppmärksamhet. Och därtill, detta är en ras som gärna sover under täcket om den får. 

Grad 3 spotted hairless

Chinese Crested kommer i fem hårighetsgrader utöver den fullpälsade långhåriga varianten Powder Puff. Grad 1 och 2 klassas som true hairless och har väldigt lite behåring på huvud, svans och tassar. Grad 3 har en sträng behåring på ryggen och ned på låren och skuldrorna, grad 4 har gles behåring även på sidorna och grad 5 har riklig behåring överallt utom magen. Ju högre grad desto rikligare behåring på huvud, sockar och svans. Öronen ska stå på den nakna varianten men får hänga på puffen. 

Chinese Crested har starkt hundspråk och är mycket smart. Hur samarbetsvillig och lättmotiverad den är kan skilja mycket mellan olika individer, så om du vill sporta med din kines kan du be din uppfödare om hjälp att välja rätt valp. Rasen är reserverad mot främlingar och larmskäller gärna så socialisering och miljöträning är mycket viktigt redan från början. Med det sagt så är det ingen tomskällare som "skäller på tomgång". Däremot kan de knorra, morra, pipa och till och med skrika för att kommunicera med sin människa. Kinesen lär sig även vad den kan komma undan med så höga skri vid kloklippning kan förekomma i hopp om att slippa. Detta går att träna bort med is i magen och tålamod. 

Vissa individer har vanan att dra upp läpparna i ett stort leende som kan se lite läskigt ut för den ovane.

Rasen är i överlag väldigt frisk, men välj din valp från hälsokollade föräldrar för att öka dina chanser att få en frisk valp. Som många små raser så avlas det många gånger mer på utseende än på mentalitet så det förekommer en del rädslor i rasen. Detta kan undvikas genom att välja föräldradjur med omsorg. 

Chinese crested kan även vara foderkänslig, och tandlossning är vanligt hos den nakne då nakenheten och tänderna är genetiskt sammankopplade. Foderkänslighet kan visa sig i klåda, rodnad i hud, eller lös avföring och stinkiga fisar. Spannmålsfri diet kan ofta fixa problemet, men känslighet mot t.ex. skaldjur eller fisk förekommer.

Klåda på puffvalp visade sig vara torr hud.

Hudvård: Kineser kan få en hel del pormaskar och finnar i tonåren och behöva tätare bad under denna ålder för att hålla huden ren. Det tjänar sig i längden att kosta på ett bra schampo och balsam för hund. Olivolja i badet och/eller aloe vera efter bad hjälper huden hålla sig mjuk och smidig och laxolja eller olivolja i fodret kan hjälpa smörjning inifrån. Parfymfritt solskydd för barn eller tröja på sommaren skyddar mot solens strålar. Detta är extra viktigt på rosa hud men även hud med pigment behöver solskydd. Chinese crested är nämligen en riktig soldyrkare.

Chinese crested vill ha en ägare som älskar att pyssla om sin hund, älskar kel och mys och som älskar att vara ute sommartid samt inte har något emot att klä sin hund för att minska risk för frostskador under vintertid. Kinesens människa ska även ha en bra dos tålamod och som uppfostrar med positiv förstärkning. Kinesen jobbar nämligen bara för vad som denne själv tjänar på så ilska m.m. kommer endast ha motsatt effekt. Chinese crested älskar barn om den får rätt erfarenheter av barn som liten. Kinesen behöver även hjärnkluringar för att vara lycklig, såsom tricks, nosarbete, och dylikt.

Rasen beskrivs ofta som en blandning mellan hund, katt, apa och bebis och jag tycker det stämmer ganska bra. Den har naturliga behov som en hund, läten och självständighet som en katt, klättrar som en apa och behöver närhet och hudskötsel som en bebis.

Hoppas denna artikel var hjälpsam i ditt rasval!

/Cahira

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2014-05-26 14:32 #1 av: Linnea

Tyvärr ser man inte hela bildtexten på sista bilden. Kan även pälsade hundar få klåda av finnar och pormaskar? Är det därför hunden på bilden ser mjällig ut?

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2014-05-26 19:57 #2 av: Cahira

Springbilden har ingen bildtext om det är den du menar. :)

Jag har aldrig hört talas om puffar med finnar men just min puffvalp (alla bilder utom första) har problem med torr hud. Han kliade sig enormt speciellt vintertid och vi har väldigt hårt vatten så det motverkade återfuktande schampon och balsam. Jag klippte ned för att kunna smörja huden regelbundet vilket har hjälpt oerhört tillsammans med foderbytet till spannmålsfritt. Han vägrar olja i maten men det har löst sig bra ändå. :)

Så vitt jag vet så orsakar finnar och pormaskar lika lite klåda och besvär som för människor. De kan ömma men kliar inte. Glad

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2014-05-26 21:31 #3 av: Linnea

Nej jag menade den ovanför, i mobilen syns hela texten. Torr hud alltså? Är det bara olja i maten som hjälper då? Har ju en vanlig pälshund som kliar sig ganska mycket.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2014-05-26 23:00 #4 av: Cahira

Undrar om dom hamnar i konstig ordning eller nånting på mobilen? Om det är till leende bilden så är texten: Vissa individer har vanan att dra upp läpparna i ett stort leende som kan se lite läskigt ut för den ovane.

Klåda på fällande pälshund kan vara löspäls som inte fällt ordentligt, torr hud, allergi eller annan form av hudirritation. Men ofälld päls är mest vanligt. 

Om du misstänker att detta kan stämma och vill påskynda fällningen så rekommenderar jag Espree Shedding Solution/schampoo. Har det själv på mina fällmonster och det är ett mirakelmedel! Påskyndar fällningen enormt mycket och varar jättelänge så det är prisvärt. :) Använder det varje vår på fällhundarna och hundarnas pälsar andas mycket bättre. 

För torr hud så finns det återfuktande schampon/balsam man kan testa, olja i maten och ev foderbyte. Om hundens bajs eller fisar luktar väldigt illa eller om avföringen är väldigt lös så är det mest troligen fodret. Om du är osäker eller om huden verkar röd/irriterad/annat så kan du göra en veterinärutredning. 

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.